Taal wijzigen

Collectie Online Rubenshuis

Via deze pagina kan u de volledige collectie van het Rubenshuis digitaal raadplegen en doorzoeken. Ook de objecten die niet in het museum te zien zijn, worden op deze manier toegankelijk gemaakt.

Het Rubenshuis is gehuisvest in de voormalige woning van Peter Paul Rubens (1577-1640), een van ’s werelds grootste kunstenaars. Zowel het huis als de collectie geven een beeld van de leefwereld van de Antwerpse meester. Naast eigenhandige werken omvat de collectie schilderijen van medewerkers als Anthony van Dyck (1599-1641) en Jacob Jordaens (1593-1678), maar ook van Antwerpse tijdgenoten als Frans Snijders (1579-1657). Het Rubenshuis bewaart meer dan 2500 objecten, waaronder schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken, maar ook munten, penningen, wandtapijten en eigentijdse gebruiksvoorwerpen. De collectie bevat ook enkele belangrijke brieven en officiële aktes met betrekking tot het huis, Rubens’ privéleven en zijn activiteiten als humanist en diplomaat. Het bekendste werk uit de verzameling is ongetwijfeld het Zelfportret (RH.S.180) van Rubens, een van de vier individuele zelfportretten die van de meester bewaard zijn gebleven. Momenteel staan er zeven werken op de topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenschap.

Naast de eigen collectie draagt het Rubenshuis momenteel zorg voor tachtig bruiklenen uit binnen-en buitenlandse particuliere verzamelingen of musea. Deze bruiklenen zorgen ervoor dat de continu wordt verrijkt met internationale topwerken.

De digitale ontsluiting van deze collectie is in volle ontwikkeling. Hebt u vragen, opmerkingen, aanvullingen of suggesties over onze online collectie? Aarzel dan niet contact op te nemen met het museum via rubenshuis@stad.antwerpen.be of +32 3 201 15 77.

Voor meer informatie over het Rubenshuis, bezoek de website www.rubenshuis.be.